Únik vody řešte s nadhledem a v klidu


Úniky vody v domě se odehrávají většinou v době, kdy tam nejsme přítomni, respektive pokud zaregistrujeme počátek úniku vody do zdiva či mimo zdivo ve chvíli, kdy jsme nablízku, většinou se nám podaří přesně lokalizovat místo problému, rychle uzavřít hlavní uzávěr vody a přivolat na opravu instalatéra. Takové situace jsou ale málo pravděpodobné a my se také nyní zaměříme na ty pravděpodobnější – na expanzivní únik vody s nepříjemnými dopady, který vyžaduje náročnější zásahy.

vodovodní kohoutek

Masivnější úniky vody v obytných prostorách zaznamenáváme většinou až tehdy, kdy se voda nachází na podlaze, anebo je alespoň mokrá téměř polovina celé zdi. Tehdy to zároveň vypadá hrozivě a v mnohých z nás to vyvolává nepříjemné emoce, protože se můžeme domnívat, že odstranění problému potrvá celou věčnost, a že to způsobí náročné stavební zásahy.

instalatérské práce

Takovéto scénáře ale většinou probíhaly v minulosti, kdy neměli instalatéři k dispozici techniku, jakou mají dnes, například poslechové tyče nebo formovací plyn s obsahem lehkého vodíku. Tyto technologie odhalují úniky vody s velkou přesností a hlavně bez nutnosti provádět jakýkoli demoliční zásah. Vše se obejde bez bourání omítky a zdiva, a tak je odstraňování těchto závad velmi snadné.

Na co si musíte dát pozor

Kdybychom řekli, že si musíte dát pozor hlavně na svou vlastní hloupost, pak byste se možná urazili, ale v zásadě máme pravdu. Moudří lidé se nedopouští v životě mnoha chyb a také prožijí život klidněji. Zásadní chybou při vyhledávání úniku vody v bytě je panika a urychlená likvidace škod. V první řadě se uklidněte, dýchejte zhluboka, a než se pustíte do úklidu, vypněte přívod elektřiny do bytu a poté uzavřete hlavní uzávěr vody. Kdyby pronikla voda do elektroinstalace, mohlo by vás to zabít nebo by tu došlo v elektrickém vedení ke zkratu a k možnému požáru.