Výhradně mužský koníček


Letní a podzimní sezona jsou obdobím, ve kterém jsou vítaným zpestřením festivalů a jarmarků vystoupení mužských spolků, které předvedou v autentických kostýmech, s dobovými zbraněmi, rekonstrukci historických bitev. Z níž si diváci odnášejí neopakovatelné zážitky, které jim pomohou lépe pochopit minulost. Jednou z nejznámějších se každoročně odehrává na Bělohorské pláni, poblíž obory Hvězda. Na tuto rekonstrukci se se sjíždí nejen stovky fanoušků z celé Evropy. Ale i množství pěšáků, jezdců a dělostřelců, kteří tuto monumentální bitvu, která proběhla v roce 1620, zrekonstruují. K autentičnosti přispívají i pyrotechnické efekty. A doplňující střelba z děl. V doprovodném programu budou moci jak dospělí, tak děti, shlédnout ukázky šermu, žonglérská vystoupení či prezentaci palných zbraní.

Rekonstrukce historické bitvy

Rekonstrukce bitvy u Mladějova – Blosdorf 1915 přináší vzpomínku na první světovou válku. A její aktéři na tomto místě předvedou dramatickou bitvu mezi ruskými a rakouskými vojsky. Celodenní program je pořádán historickým spolkem a předvedeny jsou scény tehdejší techniky carských a císařských vojenských táborů. Realistické předvedení bitvy, doplněné zvukovými efekty, připomene válečné hrůzy, které by už nikdo z diváků zažít nechtěl. Vystaveny budou rovněž dobové exponáty, které se dochovaly do dnešních dnů.

Bojovník

Archeologické muzeum Modrava se na konci léta přesunuje díky, nadšeným aktérům z celé Evropy, do raně středověkých dějin. Veligradská rekonstrukce, ve které se představí kromě dvou set účinkujících i stovky dalších bojovníků jak na zemi, tak jízdních, předvede velkomoravskou bitvu. Zároveň budou vyhlášeny lukostřelecké soutěže, jízdy na koních a množství bojových ukázek. Možnost navštívit skanzen, ve kterém je možné si prohlédnout jak dobové oděvy, tak zajímavé aspekty běžného života Velkomoravanů v té době. Už po dvanácté bude v Budyni nad Ohří předvedena rekonstrukce bitvy mezi Burgunďany a Švýcary. Ve dvou bitvách  bude předvedena zdatnost a bojová dovednost té doby.